Je staat in de winkel en de keuze aan kleuren voor lippenstiften is immens. Ga je voor rood of toch meer een beige tint. Is paars niet wat te opvallend of neem ik beter roze? Je voelt je gestrest, verloren en stelt je hele bestaan in vraag. Gedaan met dat gevoel wanneer je een keuze moet maken, want er is een makkelijke manier om te bepalen welk kleur het beste past bij jou en dat aan de hand van je teint van je huid. Maar eerst en vooral hoe bepaal je die teint?

Je gezicht kan natuurlijk veranderen van kleur wanneer je lang bent blootgesteld aan de zon of wanneer je last hebt van acne, maar de ondertoon is steeds dezelfde. Deze kan een warme, koele of neutrale kleurtint hebben en schijnt door je gezichtshuid. Pas wanneer je deze kent, kun je kiezen voor de ideale kleur van lippenstift.

Bepaal je ondertoon

  • Warme ondertoon: Je wordt makkelijk bruin en verbrandt niet snel. Er zit van nature veel melanine in je huid. Melanine is een pigment die voornamelijk zorgt voor de kleur van haren en de bruine kleur na het zonnebaden. Je huid is dan meestal olijfbruin of gelig van ondertoon. De meeste Afro-Amerikaanse vrouwen hebben ook vaak deze ondertoon.
  • Koele ondertoon: Je verbrandt snel en wordt nauwelijks bruin. Er is duidelijk veel minder melanine aanwezig in de huid en daardoor heb je meestal een roze-blauwe ondertoon. De huid wordt sneller rood en je bloost veel vlugger dan anderen.
  • Neutrale ondertoon: Je hebt geen overduidelijke olijfkleurige of roze-blauwe gloed.

Tip: vond je het toch nog iets te moeilijk om te bepalen welk type je bent? Dan kun je ook nog eens op deze manier proberen te achterhalen welke ondertoon je hebt. Kijk naar de aderen aan de binnenkant van je pols. Kun je deze niet zien, dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon. Zijn ze echter blauw/paars dan behoor je tot de koele ondertoon. Eerder naar de groene kant, dan mag je jezelf beschouwen bij de groep van de warme ondertonen.

Beste kleur bij jouw ondertoon

  • Warme ondertoon: De warmere tinten passen het best. Ga voor de echt rode of oranjeachtige tinten.
  • Koele ondertoon: Lippenstiften met een blauwe of paarse tint passen het best bij je. Neem ook niet te lichte tinten, want deze zorgen ervoor dat je hele gezicht vervaagd.
  • Neutrale ondertoon: Je hebt geen enkele beperking en kan vrij kiezen wat je wil. Alles complementeert met jouw ondertoon.

Wanneer je de ondertoon hebt bepaald, kun je deze ook nog verder gebruiken voor de beste foundation, haarkleur enzovoort. Maar doe steeds wat je zelf wil. Als de richtlijnen je iets zeggen, maar je voelt jezelf zelf zekerder in iets anders, ga er dan voor want dan straal je ook.

galore