De schoonheidsproducten van Vichy zijn bijzonder populair in Frankrijk, maar ook in landen daarbuiten zoals in Nederland en België. De producten zijn van uitzonderlijke kwaliteit en bovendien betaalbaar. Vichy heeft een heel scala aan verzorgingsproducten voor huid en haar. Daarnaast heeft het merk haar eigen make-up lijn. Maar waarom gaat dit artikel over Vichy? Wat is er nu zo bijzonder aan de schoonheidsproducten uit Vichy?

Geologie en geschiedenis

Vichy is een kleinere stad in het midden van Frankrijk en ligt aan de voet van een oud vulkaangebergte. Deze vulkanen zijn echter niet langer actief en worden daarom wel ‘uitgedoofde vulkanen’ genoemd. Het vulkaangebergte behelst maar liefst 80 koepelbergen en kraters. De stad Vichy is in de 1e eeuw van onze jaartelling gesticht, nabij de warmwaterbronnen die zich daar reeds bevonden. Deze thermale warmwaterbronnen danken hun oorsprong natuurlijk aan het vulkaangebergte. Vichy heeft in de loop der tijd naam gemaakt als kuuroord vanwege het heilzame water uit deze warmwaterbronnen. In de tijd van Napoleon was Vichy-les-Bains bijvoorbeeld één van de grootste spa’s in Europa.

Laboratoires Vichy

In het begin van de vorige eeuw was dr. Haller, een vooruitstrevend dermatoloog, verbonden aan het thermale kuuroord van Vichy. Hij kwam tot de ontdekking dat het mineraliserend thermaal water uit de warmwaterbronnen van Vichy helende eigenschappen had. Hij behandelde namelijk de littekens van zijn patiënten met dit bijzondere water en de resultaten waren verbluffend. Daarop ging hij de therapeutische eigenschappen van het thermaal water benutten voor huidverzorgingsproducten. Dr. Haller richtte in 1931, samen met Georges Guérin, de toenmalig directeur van ‘La maison Grenoville, die parfums en andere schoonheidsproducten op de markt bracht, het bedrijf Laboratoires Vichy op. Een bedrijf opzetten was toen nog niet zo gemakkelijk als tegenwoordig, omdat geschikte bedrijfsleningen in die tijd nog niet echt voorhanden waren. De merknaam Vichy is sindsdien synoniem met dermocosmetica, en een begrip in de wereld van schoonheidsproducten.

Hydrotherapeutische werking

De dermatologische verzorgingsproducten van Laboratoires Vichy zijn allen gebaseerd op het mineraliserend thermaal water van de warmwaterbronnen uit die streek, dat dus een hydrotherapeutische werking heeft. Dat maakt deze producten juist zo bijzonder krachtig. Immers, de oorsprong van het thermaal water is vulkanisch! Het Vichy-bronwater bevat dan ook maar liefst 15 mineralen en sporenelementen! Het mineraliserend thermaal water is dienovereenkomstig het belangrijkste basisingrediënt van alle huidverzorgingsproducten van Laboratoires Vichy.

Dermocosmetica

De schoonheidsproducten van Vichy zijn dus gericht op het versterken en regenereren van de huid. Het was dr. Haller die de huidverzorgingsproducten begon af te stemmen op de verscheidene huidtypen van diverse mensen. Hij was daarmee koploper op het gebied van de meervoudige huidverzorging en zorgde vervolgens voor een revolutionaire doorbraak in de dermocosmetica. De huid heeft immers verschillende behoeften. De vettige huid heeft bijvoorbeeld een zuiverende verzorging nodig en de verouderde huid heeft juist een extra voedende verzorging nodig. De schoonheidsproducten van Vichy zijn dan ook afgestemd op de diverse huidtypen en zijn bijzonder effectief bevonden.

galore