Wanneer make-up en schoonheidsproducten tot jouw interesses behoren, zijn er diverse opties om een beroep in deze richting te kiezen. Opleidingen in deze branche worden meestal aangeboden met als basis de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Binnen deze opleidingen bestaan er mogelijkheden om je te specialiseren op een bepaald gebied of een vervolgopleiding te doen tot bijvoorbeeld visagist.
Als schoonheidsspecialiste kun je werken in een schoonheidssalon, wellness centrum of als freelancer voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en partijen. Een schoonheidsspecialiste werkt met make-up en verzorgingsproducten. Met name bij het aanbrengen van make-up is het nodig om naar het geheel te kijken. Hierbij speelt de vorm van het gezicht een grote rol, maar ook de kleding die gedragen wordt. Wat iemand draagt zegt namelijk iets over hetgeen de persoon wil uitstralen. Een volwassene of tiener in een shirt van Ralph Lauren of Calvin Klein is doorgaans een ander type dan iemand die het merk Sinister Gothic draagt. Soms zijn deze verschillen heel subtiel, en als schoonheidsspecialiste is het dus wenselijk dat je ook enige kennis van mode hebt.
Tijdens dergelijke opleidingen leer je alles over de schoonheidsproducten en de gereedschappen die hiervoor gebruikt worden. Daarnaast moet je in staat zijn om een ontspannen sfeer te creëren. Mensen die naar een schoonheidssalon of een wellness centrum gaan, doen dit voor het overgrote deel om te relaxen en zichzelf te verwennen. Als schoonheidsspecialiste kun je hier een positieve bijdrage aan leveren. Klanten die je voor een bruiloft van make-up voorziet zullen wellicht zenuwachtig en gespannen zijn. Een behandeling die rustgevend werkt zal hierbij helpend zijn. Behalve kennis van de producten en inzicht in de juiste kleurencombinaties zijn sociale vaardigheden dan ook van groot belang in dit beroep.
Wil je meer glamour in je dagelijkse leven, dan is het beroep van visagiste wellicht een passende keuze. Als visagiste specialiseer je jezelf in het gezicht en kun je bijvoorbeeld gaan werken met fotomodellen en bij televisieprogramma’s. Een visagiste wordt ook wel een make-up artiest genoemd. Tijdens de opleiding leer je op perfecte wijze de mooie aspecten van een gezicht te benadrukken en de minder mooie te verbergen. Opleidingen tot visagiste zijn er op verschillende niveaus en met een tijdsbestek van enkele dagen tot enkele jaren. Welke opleiding je kiest is afhankelijk van wat je met het diploma wilt bereiken.
Een grimeur wordt ook wel make-up artiest genoemd. Dit is echter een ander beroep dan visagist. Een visagiste richt zich op het mooier maken van een gezicht en een grimeur is er op gericht om een gezicht er anders uit te laten zien. Grimeurs werken met name met acteurs waarbij het gezicht voor bijvoorbeeld een film, serie of optreden verandert moet worden. Zo kan een grimeur iemand er veel ouder of juist jonger uit laten zien of het formaat van de neus veranderen. Een grimeur werkt niet zozeer met make-up maar vooral met schmink.