Wanneer je vaak gebruik maakt van make-up is het ook heel belangrijk om je kwasten regelmatig te reinigen. Telkens je de borstels gebruikt op je gezicht komen er schilfers, vet-deeltjes en

bacteriën en schimmels die op de huid voorkomen in en na een tijd hoopt deze viezigheid zich op tussen de haartjes van je kwasten. Niet echt hygiënisch en een goed onderhoud zorgt er ook voor dat de borstels veel langer meegaan. Een dubbele winst!

Hoe vaak moet reinigen
Het is voornamelijk afhankelijk van de mate waarin jijzelf de borstels gebruikt. Gebruik je deze dagelijks, reinig ze dan snel na elk gebruik en éénmaal per week wat grondiger. Is het slechts sporadisch kan dit dus gerust wat minder. Bewaar ze ook niet op de meest vochtige plaatsen nadien, want vocht trekt ook bacteriën aan.

Hoe reinigen
Er zijn verschillende manieren om deze te reinigen. Je kunt kiezen om een specifieke brush cleanser te gebruiken, of met shampoo en water of met olijfolie en afwasmiddel.

  • Brush cleanser: Er bestaat een heel assortiment in brush cleansers. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor een snelle schoonmaak en zitten vaak in een sprayflesje dus makkelijk in gebruik. Spray een kleine hoeveelheid op de kwast en dep deze droog met een tissue. Dankzijn de alcohol worden de meeste bacteriën gedood en zijn de borstels weer op en top.
  • Shampoo en water: Gebruik een milde shampoo wanneer je kiest voor deze methode! Vul je lavabo met lauw water en voeg een klein beetje shampoo toe. Ge met de kwasten er doorheen en spoel ze daarna met klaar water. Je zult zien dat het water in de wasbak snel verkleurd. Laat ze nadien gewoon drogen en we zijn weer klaar voor gebruik.
  • Olijfolie en afwasmiddel: Meng een kleine hoeveelheid olijfolie met afwasmiddel in een potje en ga hierdoor met je kwast. Spoel ze af met klaar water en laat ze drogen op een handdoek. Het voordeel van deze methode is dat de olijfolie de haren van de borstel voedt wanneer je gebruik maakt van natuurlijke borstels.

Extra tips: Zorg ervoor dat enkel de haren nat worden en niet de houder van de borstel. Het metalen gedeelte kan namelijk snel roesten of hout kan rotten. Gebruik ook enkel lauw of koud water en nooit warm water wanneer je deze wast of uitspoelt. En om te drogen, doe dit steeds al liggend. Rechtopstaand drogen kan ervoor zorgen dat de haren stekeliger worden en dat is niet echt aangenaam bij het volgend gebruik.

Nu heb je geen enkel excuus meer om er niet voor te zorgen dat je kwasten in perfecte staat zijn dus aan de slag.

galore